Królewski smak, nie tylko od święta

Ryba inna niż wszystkie

Karp jest bardzo popularną rybą na polskich stołach, zwłaszcza w okolicach grudniowych świąt. Nie każdy jednak lubi jego smak, ryba jest czasami mulista, dość tłusta i posiada specyficzny zapach, kiedy nie jest prawidłowo przygotowana. Idealnym rozwiązaniem jest wybór odmiany, która charakteryzuje się większą delikatnością mięsa, innym, złotawym kolorem i przede wszystkim zupełnie innym aromatem. Karp królewski jest popularnie dostępny i można go hodować zasadniczo wszędzie. Ryba nie wymaga specjalnych warunków, potrafi bowiem dostosować się niemal do każdych warunków bytowania. Nie bez powodu jest spotykana na pięciu kontynentach, potrafi bardzo szybko przystosować się do wód, w których występuje, zarówno porywistych fal Pacyfiku, jak i zbiorników wodnych Azji Środkowej. W Polsce można znaleźć kilka hodowli karpi królewskich, większość z nich posiada właściwe certyfikaty unijne.

Ryby bytujące w hodowlach ekologicznych są dla kupujących przede wszystkim bezpieczne. Mamy pewność, że ryby nie są przechowywane w warunkach urągających ich bytowaniu, nie są specjalnie faszerowane konserwantami, polepszaczami i spulchniaczami i nie posiadają podawanych hormonów wzrostu czy antybiotyków. Mięso jest też wolne od zanieczyszczeń i rtęci.

Jak przygotować królewskiego karpia?

Mięso z tej ryby nadaje się praktycznie do każdej potrawy. Można je smażyć, dusić, podawać jako faszerowane, pieczone lub grillowane. Idealnie nadaje się jako składnik galarety lub zupy rybnej. Karp królewski posiada bardzo duże i łatwe do usunięcia łuski. Skóra tego gatunku jest o wiele grubsza niż zwykłego, przez co przeznaczona jest wyłącznie dla smakoszy i bardzo ciężko zrobić ją w całości chrupiącą lub miękką. By pozbyć się ewentualnego, nieprzyjemnego zapachu oraz zbyt dużej ilości tłuszczu trzeba przedłużyć proces obróbki termicznej. Najczęstszą wskazówką jest gotowanie ryby razem z jej łuskami (jeśli takowe występują, karp królewski może ich nie posiadać), bo wtedy wydobywają cały smak i aromat. Mięso jest delikatne, rozpływa się w ustach i doskonale komponuje się z zestawem warzyw i pieczonych owoców, a także sosów i polew kwaśnych i octowych.

Potrawy z karpia królewskiego są uniwersalne i można je podawać na zwykłym obiedzie jak i wytrawnych ucztach i specjalnych okazjach. Bytujące w hodowlach ryby są dostępne przez cały rok, a najlepsze to te młode, których ciężar nie przekracza 1,5 kilograma. Ilość hodowli w Polsce jest bardzo duża, mięso można zamrozić i przygotować w późniejszym terminie bez straty jakości. Pakowane próżniowo zachowuje smak na dłużej. Warto nie kupować ryb żywych, co przedłuża ich cierpienie, hodowle ekologiczne nie stosują tego procederu.

People obraz autorstwa bearfotos - www.freepik.com